Restaurangen är belägen i den övre foajén till den gamla "Jarlateatern". Byggnaden, som uppfördes 1929-1931 i nyklassicistisk stil, är i sin helhet kulturskyddad (k-märkt) vilket gör att interiörer och inredningsdetaljer inte får tas bort. Allt som förändrats och försvunnit under årens lopp har återställts, såsom gamla taklampor, dörrar, färgsättning m.m.

Esperanto grundades av Sayan Isaksson hösten 2005. Restaurant ESPERANTO öppnade sina dörrar för första gången november 2005 och det har varit en fantastisk resa. Det tog inte lång tid innan restaurangen fick utmärkelser och bra recensioner. År 2007 fick Esperanto en stjärna i Guide Michelin, som man behållit sedan dess. Årets bästa restaurang i Sverige enligt White Guide, fyra av de senaste fem åren. Esperanto's stil kan beskrivas som romantisk surrealism med hela världen som inspiration. Esperanto är frihet utförd med lekfullhet, precision och passion. För Sayan handlar det om att förfina, förfina och åter förfina.

Hösten 2015 öppnades i ena hörnet av Esperanto-lokalen ett Chef's Table för servering av Skandinavisk sushi av absolut högsta kvalité. Då föddes omakase restaurangen IMOUTO, vilket betyder "lillasyster" på japanska. Nu år 2017 erhöll Imouto också en stjärna i Guide Michelin!

Sayan Isaksson önskar er varmt välkomna.

Web: www.esperantogroup.se